Yoga Traditions

Meditation

Posted on 2019-04-10

Självkännedom genom medvetenhet om kropp och själ


De tidigaste omnämnandena av meditation återfinns i de hinduiska vedaskrifterna (de äldsta delarna skrevs ca 1700-1100 f. Kr.) Det ojämförligt mest inflytelserika arbetet för hinduisk yogameditiation är dock en senare skrift: Patanjalis aforismsamling Yoga Sutra (sammanställd före år 400 f. Kr.). Meditation är den sjunde grenen av 8 inom Patanjalis yoga, och på sanskrit kallas den Dhyana. I Yoga Sutra är Dhyana ett sätt att nå den slutliga och åttonde grenen av yoga: Samadhi. Samadhi är det hänryckta och enande stadiet där den som mediterar blir ett med själva syftet för meditationens. Med andra ord, det är ett sätt för den som mediterar att nå enighet med och förståelse för den ultimata verkligheten, såväl som självkännedom.

Även om det är den typiskt hinduistiska meditationen som mest förknippas med yoga, är den inte den enda traditionen. Flera religioner använder sig av yoga för att komma närmare Gud eller upplysning, däribland buddhism, jainism, taoism, bahá’í, kristendom, judendom och sufism. Men trots att man hittar meditation inom många religioner är den inte något typiskt religiöst. Den används helt enkelt som avslappning, för att hämta kraft och fokusera på själen.

Det finns flera fördelar med meditation. Om och om igen visar studier hur meditation minskar stress. Det hjälper oss också att få perspektiv på livet, kontrollera humöret och vinna större självkännedom. Med andra ord är meditation precis vad som behövs efter en hård arbetsdag! Det finns flera olika sorters meditation. En del använder sig av mantra (upprepade ljud, ord eller sånger) för att kunna fokusera, andra använder sig av inre bilder eller särskilda rörelser.


Ytterligare andra fokuserar på någon särskilt känsla eller kroppsdel för att vara närvarande. På Yogateket fokuserar vi på meditation enligt hinduistisk yoga och buddhistisk tradition. Dessa innefattar meditation med mantran, Samadhi/Shamata meditation (fokuserad medvetenhet) och Metta Bhavana meditation (kärleksfull vänlighet). Meditationsprocessen utvecklar och balanserar sinnet och kroppen, och är ett perfekt komplement till aktiv yoga.


Det finns flera fördelar med meditation. Om och om igen visar studier hur meditation minskar stress. Det hjälper oss också att få perspektiv på livet, kontrollera humöret och vinna större självkännedom. Prova yoga och meditation online gratis under två veckor.

Previous Hatha Yoga Online
Next Yoga Styrka - Gör kroppen starkare med hjälp av yoga

Comment / read all comments

Created