Yoga Traditions

Yin Yoga på Svenska

Posted on 2019-04-10


Stärkande yoga för att förebygga skador och få friska leder


Yin Yoga utvecklades av kampsportsexperten och den taoistiska yogainstruktören Paulie Zink i slutet av 1970-talet. Zinks yoga kallades till en början ”Yin- och Yang-yoga”, men förkortades senare till ”Yin Yoga”. Den bestod av en blandning av Hatha Yoga-positioner (asanas), Taoistiska discipliner och lärdomar från hans egna upplevelser.

Den här yogan var inte enbart inriktad på yin (stärkande), och Yin Yoga utvecklades vidare av Paul Grilley och Sarah Powers. Paul Grilley studerade yoga för Paulie Zink och lånade också erfarenheter från sina egna anatomistudier och den japanske forskaren och yogautövaren Hiroshi Motoyama. Motoyama hade gjort omfattande undersökningar om psykologin inom traditionell kinesiskt medicin och var särskilt intresserad av hur qi (livskraften) flödar genom kroppens meridianer (qi-flödet).

Grilley införlivade läran om meridianerna i sin version av Yin Yoga, och lade tonvikten på avslappnande yinpositioner för att öppna upp dessa meridianer. Sarah Powers, yogainstruktör och elev till Grilleys, disciplines sedan buddistisk psykologi i sin Yin Yoga-undervisning, vilket Grilley tyckte var en utmärkt idé. Det är Grilleys och Powers Yin Yoga som vi lär ut på Yogateket.

Yin Yoga är alltså en blandning av taoistisk yoga, kinesiskt medicin och buddistisk psykologi.

Målet med Yin Yoga är att överlämna sig till kroppspositionerna och ”vila sig i form” för att öppna upp för och bevara energiflödet i kroppen. Med åldrande och mindre kroppslig aktivitet minskar elasticiteten i bindvävnaden. Att hålla den smidig är viktigt för att undvika skador och få friskare leder, vilket gör Yin Yoga utmärkt för att förebygga skador. Dessutom ger den möjlighet att träna mindfulness för att bli avslappnad och lugn. Den är energistärkande för både kropp och själ.

För att göra detta, måste du frigöra spänningar i musklerna och göra dem mjuka där de är spända. Därför fokuserar Yin Yoga på att förlänga muskler och bindvävnad, särskilt vid höfterna, bäckenet och nederdelen av ryggen. Alla positioner görs sittande eller liggande och hålls 3-5 minuter. Den tiden behövs för att på rätt sätt förlänga och öka elasticiteten på bindvävnaden runt lederna.

Yogateket är en online yoga studio från Uppsala. Prova 14 dagar gratis och få fri tillgång till hela vårt bibliotek av yogaklasser, program och utmaningar. Vill du ta klass i person besöker du Hot Yoga Uppsala

Next Restorative Yoga

Comment / read all comments

Created