Yoga Traditions

Pilates online

Posted on 2019-04-10

Om du är ute efter någon träningsform som är lätt att utöva men ändå ger bra träning, kan det vara bra att börja med pilates. Den har inte samma kraftiga påverkan som aerobics, och pilatesövningar fokuserar på att stärka kroppens centrala muskler.

Pilatesträning är utmärkt för att stärka kroppen, och hjälper även till att förbättra hållning och rörlighet. 

Vad är Pilates?

Pilates är ett övningssystem uppkallat efter gymnasten och tränaren Joseph Pilates 1883-1963. Övningar har utformats för att förbättra allmän kondition och få spända muskler avslappnade. Fokus ligger på att förbättra de kärnmusklernas styrka då detta gör din kropp starkare. 

I viss av övningarna använder man sig av redskap, men på Yogateket gör vi Pilates på matta. Du kan skaffa ett träningsband och skumrullar, men övrig utrustning är valfri. Allt som behövs för att komma igång är en yogamatta. Här på Yogateket kan du snabbt lära in pilatesrörelserna med hjälp av våra pilatesinstruktörer. 

Vad är pilates bra för?

Pilates och yoga är utmärkta sätt för den som vill stärka kroppen, tona musklerna och bli medveten om sin kropp. Du kan kombinera den med aerobics och möjligtvis en viss styrketräning vid sidan om ditt vanliga träningsprogram.

Då det kan hjälpa dig att kontrollera vikten och att gå ner i vikt, ligger fokus främst på att stärka dina kärnmuskler, så kom ihåg detta. Bra hälsa följer ofta naturligt med pilates och yoga. 

Fördelar med pilates

  • Pilates innebär träning för hela kroppen
  • Pilates utvecklar kärnstyrkan
  • Går att anpassa efter konditionsnivå
  • Skapar styrka med smala muskler
  • Pilates förbättrar rörligheten
  • Pilates förbättrar hållningen 

Det skadar inte dina leder

Hoppen vid aerobic och stötarna man får vid joggning kan vara hemska för lederna. Pilates är en mycket mjukare träningsform. Du gör inga krängande rörelser som kan orsaka långvariga skador. Om du har åkommor som exempelvis fibromyalgi kan det här vara lösningen för dig när det gäller träning.

I pilates kan du själv anpassa träningstakten så den passar dig. Om du har värk på grund av någon åkomma, sakta bara ner på takten lite. Sammantaget är detta ett mycket bättre träningssätt om du känner dig öm i kroppen.

Du kan också använda dig av speciella mattor för ytterligare avlastning. Dessa dämpar golvets hårdhet och gör det bekvämare för dig.

Ditt sinne kan slappna av

Under pilatesträningen ska du koncentrera dig på att få rätt andning. Detta betyder att träningen ger dig möjlighet att pausa från vardagslivets oro och stress. Du får samma fördelar som du skulle få av meditation, men detta är mycket enklare. Genom att fokusera på något helt och hållet får du automatiskt lugn och ro i sinnet. Du behöver inte anstränga dig med att hitta exakt rätt mässande ton eller att trycka tillbaka tankarna. Om du tycker det är svårt att skapa ett lugn under meditation, är detta är utmärkt alternativ.

Förbättrar smidighet och rörlighet

Ju stelare dina muskler är, desto mer orörliga blir de. Pilates hjälper dig slappna av och förlänger dina muskler. Detta i sin tur gör att du kan återfå full rörlighet och bli smidigare. Du kommer ha glädje av den här rörligheten i det att du blir äldre och du kan förbli aktiv mycket längre upp i ålder än man i genomsnitt kan.

Du blir smartare

Forskning har visat att pilates förbättrar alfavågaktiviteten i hjärnan. Över tid kan detta leda till bättre kognitiv förmåga och minne.

Träna Pilates med oss på Yogateket från Uppsala


Previous Yogans filosofi - Patanjalis Yoga Sutras
Next Yoga Asanas lista

Comment / read all comments

Created